2011. július 23., szombat

PHOToGRAPHY -- THE MASTERS

PHOTOGRAPHY
-- THE MASTERS --
MEGJELENÉS: 2010
ÁRA: 14.995.- FT


Teljes ívű fotótörténeti album, a fotográfia megszületésének pillanatától napjainkig.
Fényképek 500 oldalon!

RoBERT C A P A : John Steinbeck

ROBERT CAPA--JOHN STEINBECK
OROSZ NAPLÓ
-- CAPA 70 FOTÓJÁVAL --
MEGJELENÉS: 2008
ÁRA: 2.900.- FT


1947-ben Steinbeck és Capa a The New York Herald Tribune megbízásából utaztak a Szovjetunióba. Élményeikből született az Orosz napló, az író együttérzéssel és humorral lejegyzett megfigyeléseinek és Capa rendkívüli fotóriporteri teljesítményének ötvözete.

RoBERT C A P A : Irwin Shaw

ROBERT CAPA--IRWIN SHAW
IZRAELI RIPORTOK
-- CAPA 94 FOTÓJÁVAL --
MEGJELENÉS: 2009
ÁRA: 4.900.- FT


Az év 1949, a helyszín Izrael.
Irwin Shaw -- a híres háborús regény, az Oroszlánkölykök írója -- és Capa egymással párhuzamosan utazták be az országot. Egymástól függetlenül dolgoztak, Irwin a The New Yorker és a Holiday magazin megbízásából. Munkájuk végén csodálkozva tapasztalták, hogy anyagaik tökéletesen kiegészítik egymást.

RoBERT C A P A : kissé elmosódva

ROBERT CAPA
KISSÉ ELMOSÓDVA
-- EMLÉKEIM A HÁBORÚBÓL --
MEGJELENÉS: 2003, 2009
ÁRA: 2.900.- FT


Életrajzírója szerint Capa elsősorban nem fotós, hanem író, riporter szeretett volna lenni. nem is úgy dolgozott, mint a mai fotósok: képeit sokszor hosszú szöveges riportokkal együtt küldte el a lapoknak. Az írásról szőtt terveiről csak akkor tett le, amikor háborús fotóival már világhírnévre tett szert. Így aztán nagy elégtétel volt neki, hogy 1946-ban megírhatta emlékeit, és a Kissé elmosódva megjelent, címlapján kedvenc forrásmegjelölésével: „írta és fényképezte Robert Capa”.
 „A valóságot megírni mindig nagyon nehéz, így hát az igazság kedvéért megengedtem magamnak, hogy néha egy kicsit túllépjek rajta vagy egy kicsit eloldalazzak mellette. Ennek a könyvnek minden eseménye a képzelet szülötte, de van valami közük az igazsághoz is” – áll a Kissé elmosódva borítóján. Capa nem kordokumentumnak, hanem egy filmforgatókönyv alapjának szánta a könyvet, ez magyarázza a mottót. Azonban a leírt történetek többsége igaz, Capa legfeljebb néhány szereplőnek adott más nevet, egyes eseményeket felgyorsított, összevont, megváltoztatott néhány apró részletet.

HAUSER ARNoLD: A MŰVÉSZET ÉS IRODALOM TÁRSADALOMTÖRTÉNETE, 2 KÖTETBEN

HAUSER ARNOLD
A MŰVÉSZET ÉS IRODALOM TÁRSADALOMTÖRTÉNETE 1-2
ÚJ KIADÁS: 2011 NYARA
ÁRA: 4.300.- FT


A KÖTETET először Herbert Read adta ki 1951-ben. Nélkülözések közepette született, tíz év munkájával esténként és hétvégéken, miközben a nincstelen emigráns Hauser egy filmgyárban robotolt kifutófiúként. A kötetnek köszönhetően viszont köztiszteletben álló egyetemi professzor lett, művei azóta is vizsgatételnek számítanak a világ bölcsészkarain.


Az MTV-nek adott kései interjújában Hauser így emlékezett vissza a könyv születésére: „rájöttem kínlódásom közepette, hogy nincsen mire támaszkodni, (…) hogy egyetlenegy komoly könyv sincs a művészetszociológiáról, ha eltekintünk Guyau-nak a könyvétől, ami körülbelül száz évvel ezelőtt jelent meg, L’art du point de vue sociologique címen, és amelyről joggal mondták, hogy az egyetlen dolog, ami a tárgyról szól, az a címben foglaltatik – több szó a szociológiáról nincs a könyvben. (…) És lassanként kezdtem küzdeni ezzel a rettenetes anyaggal, (…) összeállítani azokat az esszéket, kritikákat, mellékes megjegyzéseket, tanulmányokat, amelyek valamilyen kapcsolatban voltak a művészetszociológiával és abból felépíteni valami egységet – rekonstruálni kellett egy nem létező entitást. Nem volt művészetszociológia, csak utalások voltak, amivel meg lehetett konstruálni, hogy művészetileg és társadalomelméletileg mi tette lehetővé és mi tette szükségszerűvé azt, hogy a művészet bizonyos fordulatokon ment keresztül. És ennek kapcsán (…) egy kétkötetes, ötszáz-ötszáz oldalból álló mű jött létre, amelyről még ma is azt hiszem, hogy szilárd alapja annak, amit a művészetszociológiáról írtam, mert szolid tényekből adódott össze, tízéves kínlódás után."

2011. július 21., csütörtök

ARCHIMEDEAN PoINT

ARCHIMEDEAN POINT
-- CSÖRGŐ ATTILA KATALÓGUS --
-- ANGOL NYELVŰ --
MEGJELENÉS: 2010/2011
ÁRA: 4.900.- FT


Az első átfogó katalógus 20 év művészi munkájáról és kísérletezőkedvéről, sajnos ezúttal csak angol nyelven. Interjúkkal, részletes fázisfotókkal, nagyon szép kivitelben.


Ha már a kiadvány angol nyelvű, legyen itt egy rövidfilm az itthoni kiállításról:


2011. július 15., péntek

"Miként a természet, Kínában a nyelv a tekintetet szólítja, és nem dönt."

HENRI MICHAUX
IDEOGRAMMÁK KÍNÁBAN
-- Mostani valójukban, távol hajdani mimikrijüktől, a kínai jeleké a türelmetlenség kegyelme, a természet szárnyalása, változatossága, utolérhetetlen tudása hajlani, szökkenni, újra kiegyenesedni. --
MEGJELENÉS: 2010
ÁRA: 1.500.- FT


A kalligráfia:
azáltal, ahogy az ember a jelekkel bánik, nyilvánvalóvá tenni, hogy méltó tudására, hogy valóban művelt. Ebből fog... vagy nem fog igazolást nyerni.

2011. július 9., szombat

WoRLD PRESS PHOTO 11

WORLD PRESS PHOTO 11
-- 171 SELECTED PICTURES IN THE 47TH YEARBOOK --
MEGJELENÉS: 2011 JÚNIUS
ÁRA: 6.910.- FT


A kiállítás Budapesten szeptember 29-től tekinthető meg a Néprajzi Múzeumban. Magyar díjazott: Lakatos Péter, MTI.